Zo werkt het

Home / Zo werkt het

Investeer mee in een zonnedak

Op dit moment zijn alle projecten volledig ingeschreven. Als je wilt doorgeven dat je geïnteresseerd bent om mee te doen met een volgend project, schrijf je dan in op onze wachtlijst Purmerend en Beemster.
Eén certificaat geeft ongeveer 250 kWh zonnestroom. De prijs van een certificaat wordt per project vastgesteld aan de hand van de kostprijs van het project. Bij ons project, Zon op de Beuk, dat in productie genomen is op 31 maar 2021, was de certificaatprijs nog 200 Euro. Bij ons laatste project – Zon op Leeghwaterbad – was de prijs per certificaat 230 Euro. Dat komt omdat de panelen aanzienlijk duurder waren en ook omdat de meterkast in verhouding veel meer heeft gekost.

Doe mee met een duurzame investering en deel in de stroomverkoop

Je verdient je investering in ongeveer 9 à 10 jaar terug. Hoe kan dat? De coöperatie koopt zonnepanelen van jouw inleg. De coöperatie ontvangt de stroomopbrengst en ontvangt bovendien SCE subsidie. Na aftrek van kosten krijgt de deelnemer jaarlijks de opbrengst uitbetaald.

Spelregels

Er zijn een paar spelregels om mee te kunnen doen met een volgend project. De belangrijkste: je woont in de buurt! Je kan alleen meedoen als je in de juiste postcode woont.  Als je in Purmerend of Beemster woont, dan ben je welkom om je in te schrijven op de wachtlijst Purmerend en Beemster. Geef je op als geïnteresseerde door je te registreren en in te schrijven.

Alle spelregels op een rij voor de nieuwe SCE regeling

Je kan meedoen vanaf 1 certificaat. Dit levert gemiddeld 250 kWh per jaar.

Om in aanmerking te komen voor het verlaagde belastingtarief moet je in de buurt van het zonnedak wonen. De wettelijke regeling stelt als voorwaarde dat je binnen een ‘postcoderoos’-gebied woont. Voor Zon op Leeghwaterbad  zijn de postcodes die mee kunnen doen  1441, 1442, 1443, 1445, 1446 en 1447.

Verhuis je tussentijds? Je neemt je certificaat gewoon mee. Dat is feitelijk gemakkelijker dan zonnepanelen op je eigen dak want die verhuis je niet zo snel mee. Verhuis je buiten de postcoderoos of buiten de stad, dan kan je gewoon je certificaten behouden en ontvang je dezelfde vergoeding.

De coöperatie hanteert een lineaire afschrijving van de certificaten over 15 jaar. We noemen dit de restwaarde.  Mocht je je certificaat willen verkopen, dan kan je die terugverkopen aan de coöperatie tegen de restwaarde. Bij verkoop van een certificaat aan een nieuwe deelnemer gaat de coöperatie altijd uit van deze restwaarde methode.

Je betaalt zelf de energierekening (en niet je verhuurder) en hebt een contract afgesloten met een energieleverancier.

Je moet een zogenaamde kleinverbruikeraansluiting hebben. Dat geldt voor vrijwel alle huishoudens en kleine bedrijven.

Je kunt op je energierekening terugvinden wat voor soort aansluiting je hebt. Ook kun je het op de website van de netbeheerder Liander nazoeken (hier). Bij een ‘kleinverbruiker’ gaat het om de volgende soorten aansluitingen: 3x25A, 3x35A, 3x50A, 3x63A of 3x80A.

Dat zou je ook doen als je investeert in zonnepanelen op je eigen dak.

Wil je tussentijds uitstappen? Dat kan. Je kan je certificaat doorverkopen aan een ander, die binnen de postcoderoos woont, tegen restwaarde. Verkoop loopt altijd via de coöperatie. De coöperatie kan je helpen door de restwaarde te berekenen, potentiële kopers aan te dragen en de administratie te doen. Lees meer bij: Vragen en Antwoorden.

Door een of meer certificaten te kopen, word je automatisch lid van de coöperatie. Doordat we een coöperatie zijn word je meteen mede-eigenaar van het zonnedak, samen met alle andere deelnemers. Dit betekent ook dat je kan meebeslissen over de keuzes voor jouw dak. Graag zelfs!

Bedrijven kunnen ook meedoen. In principe gelden dezelfde voorwaarden: je bent gevestigd binnen de postcoderoos, bent een kleinverbruiker.

Er geldt voor bedrijven een aanvullende eis: je koopt niet meer dan 20%  van alle certificaten per zonnedak. Deze extra wettelijke regel heeft als doel om de zonnedaken van en voor zoveel mogelijk stadbewoners beschikbaar te maken. Uiteraard kun je, net als bewoners, ook aan meerdere daken meedoen. Dan geldt per dak het maximum van 20% en voor al je certificaten bij elkaar het maximum van 10.000 kWh. 

Voorbeeld 1: Op een zonnedak waar 100 certificaten voor zijn, kan je met je bedrijf dus voor maximaal 20 certificaten inschrijven (20%).

Voorbeeld 2: Op een zonnedak waar 500 certificaten voor zijn, die 250 kWh per certificaat leveren, kan je met je bedrijf maximaal 40 certificaten aanschaffen, net als bewoners. 20% is weliswaar meer: 100 certificaten, maar bij 40 certificaten heb je het voor iedereen geldende maximum van 10.000 kWh al bereikt.

Weet je genoeg?

Wil je meer details en achtergronden?